Do przygotowania tej chińskiej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki:
- 750-775 g polędwiczek wieprzowych,
- 2 łyżki sosu „hoisin”,
- mąka kukurydziana,
- olej roślinny do smażenia w płytkim tłuszczu,
- 445 g kawałków ananasa z puszki,
- 2 świeże ogórki (265 g),
- 2 łyżeczki oleju arachidowego,
- 1 średnia cebula (150 g) pokrojona na cienkie plasterki,
- 1 średnia zielona papryka (200 g) grubo pokrojona,
- 2 łodygi selera naciowego (150 g) oczyszczone i pokrojone na cienkie plasterki,
- 2 łyżki sosu pomidorowego,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- ¼ szklanki octu białego wina (65 ml),
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (dodatkowo),
- nieco ponad ¼ szklanki bulionu drobiowego (65 ml).
Przygotowanie – pokrójmy wieprzowinę na plasterki centymetrowej grubości, wymieszajmy w średniej misce z sosem „hoisin”. Obtoczmy je w mące kukurydzianej, strząśnijmy jej nadmiar. Rozgrzejmy olej w woku lub na dużej patelni, smażmy mięso partiami w płytkim tłuszczu do momentu, aż zbrązowieje. Odsączmy plastry z oleju na papierowym ręczniku. Ananasa odcedźmy nad miseczką, sok odstawmy. Przepołówmy wzdłuż ogórki, wydrążmy łyżką i usuńmy nasiona, pokrójmy ogórki w grube plastry. Rozgrzejmy olej arachidowy w woku lub na dużej patelni, smażmy cebulę, ciągle mieszając do momentu, aż się zeszkli. Dodajmy paprykę i seler naciowy, smażmy, nie przerywając mieszania, aż warzywa zmiękną. Dolejmy odstawiony sok ananasowy, sos pomidorowy, sos sojowy, ocet oraz zmieszaną wcześniej mąkę kukurydzianą z bulionem do momentu, aż sos zgęstnieje. Dołóżmy wieprzowinę, kawałki ananasa i ogórka. Podgrzewajmy do momentu, aż składniki się wymieszają.