Destylacja to procedura, która umożliwia usunięcie wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń i składników mineralnych z wody, przekształcając ją w czystszą formę. Woda destylowana jest głównie używana na skalę przemysłową, choć jej zastosowanie można znaleźć także w domach – na przykład podczas prasowania. Woda destylowaną można niewątpliwie nabyć na rynku, ale jej samodzielne przygotowanie może stanowić doskonały pomysł na eksperyment chemiczny. Ale jak samodzielnie wyprodukować wodę destylowaną we własnym domu?
Często myli się terminy „woda destylowana” i „demineralizowana”, jednak są to dwie różne rzeczy. Woda destylowana to taka, która jest pozbawiona zanieczyszczeń, metali ciężkich, bakterii, pestycydów oraz azotanów. Tego typu wodę uzyskujemy poprzez proces destylacji, który już od czasów starożytnych stosowany był do produkcji wody pitnej ze słonej. Proces ten jest bardzo prosta do wykonania w domowych warunkach. Natomiast woda demineralizowana to taka, która wielokrotnie przeszła przez proces destylacji lub dejonizacji. Wykorzystuje się ją w specjalistycznych zadaniach, takich jak produkcja płynu chłodzącego z koncentratu czy mycie samochodów w myjniach. Do produkcji wody demineralizowanej wykorzystuje się jonizator, który ze względu na swoją wysoką cenę nie jest łatwo dostępny dla przeciętnego konsumenta.
Samodzielne przygotowanie wody destylowanej w domu ma kilka zalet. Jedną z nich jest fakt, że sprzedawcy często mylą terminy, a w niektórych przypadkach kluczowe jest dokładne zrozumienie rodzaju wody, którą używamy.
Do domowej destylacji najprostszym rozwiązaniem jest zakup specjalnego destylatora. Jego cena wynosi około 300 złotych, co sprawia, że najczęściej decydują się na niego osoby, które planują destylować także inne substancje lub potrzebują dużej ilości wody destylowanej. W takim przypadku najlepszym materiałem do wykonania tej aparatury jest szkło, ponieważ jest ono odporne na działanie większości zasad oraz kwasów.
Jeśli jednak naszym celem jest jedynie sporadyczne uzyskiwanie wody destylowanej do prasowania, prawdopodobnie nie zdecydujemy się na tak kosztowny zakup. Alternatywą jest stworzenie własnej, domowej aparatury, składającej się m.in. z: garnka o pojemności około 19 litrów wykonanego ze stali nierdzewnej, kratki do pieczenia pasującej do dna garnka, szklanej pokrywki, kostek lodu oraz żaroodpornej szklanej miski lub mniejszego garnka ze stali nierdzewnej, który bez problemu zmieści się w większym garnku.