Skwalan i skwalen: Właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie człowieka

Skwalan jest pochodną skwalenu, powstającą przez nasycenie wszystkich jego podwójnych wiązań. Chemicznie jest to nasycony węglowodór, który występuje w stanie naturalnym w postaci cieczy. Znajduje się w sebum ludzkiej skóry, ale bardzo rzadko spotykany jest w innych formach – w przeciwieństwie do skwalenu.

Pierwsze uwodornienie skwalenu do formy skwalanu udało się przeprowadzić naukowcom w 1916 roku. Początkowo proces ten oparty był na oleju z wątroby rekina, co jednak wywołało kontrowersje ze względu na kwestie ekologiczne. W XXI wieku skwalan zaczęto masowo pozyskiwać z ryżu, trzciny cukrowej oraz oliwy z oliwek. Obecnie produkcja skwalanu odbywa się najczęściej poprzez fermentację cukrów z trzciny cukrowej przy użyciu genetycznie modyfikowanych drożdży, a następnie uwodornienie powstałego w ten sposób izoskwalenu.