Komu z nas nie smakuje idealnie schłodzony napój, soczysty owocowy jogurt czy deser kawowy z bitą śmietaną. Żaden z tych produktów nie mógłby oczarować naszego zmysłu smaku gdyby nie był przechowywany w szafie chłodniczej o odpowiednich parametrach temperaturowych. Tylko dzięki temu ważnemu elementowi można zachować odpowiedni aromat, oryginalny smak oraz świeżość przechowywanych tam produktów.
Bezpieczeństwo przechowywanych produktów
Każdy właściciel lokalu gastronomicznego, restauracji czy kawiarni chciałby posiadać odpowiedni sprzęt do przetrzymywania produktów, które w normalnych warunkach mogłyby ulec zepsuciu. Aby jednak właściwie zabezpieczyć niektóre wyroby, potrzebna jest szafa chłodnicza o dobrych parametrach. Podczas zakupu tego rodzaju urządzenia warto sięgać po produkty znanych marek, które podsiadają certyfikat. Obecnie na rynku mamy dostęp do szaf mroźniczych i chłodniczych, które są przeszklone jednostronnie lub dwustronnie. Cechują się one różnym zakresem temperatur. Najczęściej szafa chłodnicza posiada rozpiętość temperaturową w granicach od -14 do +12 stopni Celsjusza.
Ekologicznie i oszczędnie
Szafy, których celem jest zabezpieczenie produktów pokarmowych przed zepsuciem, posiadają różną liczbę półek. Najmniejsze wersje tego typu posiadają 3 kondygnacje. Najbardziej rozbudowane mogą podsiadać 10 lub więcej półek. Dzięki takiej rozpiętości można dobrać odpowiednią szafę chłodniczą do własnych potrzeb oraz do wielkości lokalu gastronomicznego. W tego rodzaju szafach można przechowywać różnorakie produkty. Może to być nabiał, ciasta, mięsa, mrożonki, desery, wędliny, a nawet leki. Poza tym można w nich przetrzymywać wszelkie inne produkty, które wymagają schłodzenia. Podczas zakupu tego rodzaju szaf warto sięgać po wersje ekologiczne o wysokiej klasie energetycznej. Dzięki temu można obniżyć rachunki za energię.
Solidna i trwała konstrukcja
Jeśli szafa chłodnicza ma spełnić nasze oczekiwania, to powinna mieć odpowiednie wymiary. W ofercie wielu firm znajdziemy produkty o dużym zróżnicowaniu jeśli chodzi o wysokość, głębokość czy szerokość. Z dopasowaniem nie będzie zatem żadnego problemu. Warto wiedzieć, że dobra szafa może posłużyć w obiekcie gastronomicznym przez wiele lat. Co ważne każde takie urządzenie posiada okres gwarancyjny, co jest solidnym zabezpieczeniem dla kupującego. Szafa chłodnicza posiada hartowane szyby, które kilkukrotnie przewyższają wytrzymałość zwykłych szyb. Same półki są mocnej konstrukcji i pozwalają na przechowywanie produktów o sporej wadze. Do mocnych stron tego rodzaju urządzeń należy elektroniczna regulacja temperatury oraz system samoczynnego usuwania szronu.