Rekomenduje się stosowanie gnojówki z pokrzywy jako płynnego nawozu zielonego dla wielu gatunków warzyw. Wpływa ona korzystnie na kondycję pomidorów, ogórków, kalafiorów, kapusty, brokułów i dyni. Jest również wartościowa dla owocujących krzewów i drzew, zwłaszcza truskawek i malin.
Właściciele ozdobnych zagonów również docenią gnojówkę z pokrzywy. Jest to ceniony nawóz do róż, dekoracyjnych traw i nawet iglaków. Przyczynia się do poprawy kondycji roślin doniczkowych i może być używana do opryskiwania trawnika.
Niestety niektóre gatunki nie reagują korzystnie na ten nawóz. Do roślin, których nie powinniśmy pryskać gnojówką z pokrzywy, należą głównie cebula i czosnek, fasola i groch, a także szpinak, rzodkiewka i marchew. Niewskazane jest również spryskiwanie gatunków ozdobnych preferujących kwasowe pH gleby, takich jak azalie, rododendrony, wrzosy oraz sukulenty.